12 d’octubre del 2013

Premis i congressos

Avui canvio l'estil: la notícia serà curta i l'extra serà més llarg. Aquesta ha estat una setmana prou interessant des del punt de vista de la ciència.

Per una banda, la concessió dels premis Nobel, entre ells el tan esperat de Física per a Peter Higgs (i François Englert) per la predicció de la "remaleïda partícula". Com que ja vaig dedicar una entrada al tema en l'antic blog, a ella us adreço.

Els premis sempre tenen el seu component d'injustícia; en el cas dels Nobel (els de ciències) no solen dur molta polèmica però aquest any hi ha hagut qui s'ha sentit no reconegut i el fet que no es concedeix a més de tres persones ha deixat fora els investigadors del CERN que van demostrar l'existència del bosó de Higgs.
Potser el comitè Nobel haurà de replantejar-se la seva política perquè la ciència és molt més coral que en l'època en què es va instituir el premi, per molt que el testament d'Alfred Nobel digui el que digui.


Higgs, després d'amagar-se uns dies, finalment va donar la cara

Més sobre el Higgs a Centpeus, Materia i SINC

Per altra banda, no tot són nobels a la vida i acabo de saber que l'exalumne de Proa Eduard Batlle (juntament amb Joan Seoane) ha rebut el premi Josef Steiner per la seva contribució a l'estudi del càncer de còlon, al qual ja fa temps que s'hi dedica. No vaig tenir la sort de ser el seu professor (sí de la seva germana petita Raquel), per això el felicito a ell i a qui fos que el dugués a interessar-se per la investigació, en la modèstia contribució que pot fer un professor de secundària.


El Dr. Batlle, de l'institiut de Recerca Biomèdica

Per últim, s'ha celebrat a Barcelona el congrés AIDS vaccine 2013, amb renovades esperances per a la consecució d'una vacuna; tot i això, es veu més probable una vacuna terapèutica que una de preventiva.


Els codirectors de l'Hivacat, Bonaventura Clotet i Josep Maria Gatell al congrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada