14 de setembre del 2013

Cèl·lules reparadores

Encara que molts ho volen pensar, no tot el que ve de Madrid és dolent ni es diu en anglès de forma poc ortodoxa. A Madrid hi ha un important centre d'investigació, el CNIO (Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas), que també ha estat notícia l'onze de setembre per un descobriment prou interessant.

Els investigadors de l'equip dirigit per Manuel Serrano (curiosament consta com a Tumor supression group que sembla no tenir molta relació però sí en té un mica) han aconseguit produir cèl·lules mare a partir de cèl·lules mare adultes en ratolins.

Les cèl·lules mare iPS són cèl·lules mare provinents de cèl·lules adultes després d'una reprogramació genètica; aquestes cèl·lules reben còpies de 4 gens que les transformen en cèl·lules capaces de donar lloc a pràcticament qualsevol tipus de cèl·lula. Aquesta tècnica va ser ideada pel japonès Shinya Yamanaka, investigació que li va proporcionar el premi Nobel de Medicina l'any passat.

L'equip de Serrano, on ha tingut un paper molt rellevant la jove investigadora María Abad, ha aconseguit el mateix però no en cèl·lules aïllades al laboratori sinó en un ratolí viu. Per a això van produir ratolins modificats genèticament per a què expressessin la informació d'aquests quatre gens (que normalment s'expressa en cèl·lules embrionàries) quan els investigadors volguessin.


Manuel Serrano, mentor, i María Abad, pencaire.
Les cèl·lules obtingudes són molt interessants perquè es recuperen fàcilment de la sang i tenen més potencial transformador que les iPS de Yamanaka. A més, hi hauria la gràcia que no caldria aplicar-les des de fora, ja que, en el millor dels casos, es podria induir la seva producció en un teixit danyat i elles mateixes l'anirien reparant. Bé, això últim és especulatiu, però l'estudi del grup del CNIO obre una nova porta que dóna més possibilitats a aquestes cèl·lules tan prometedores però que no acaben de donar els resultats que s'esperaven fa uns anys.

Si en voleu informació més a fons:
La notícia a Nature, revista on es va publicar la investigació.
També a Materia, a SINC , a Naukas i a El País, on ho expliquen molt més bé del que ho pot fer qui això escriu.

I aquest aclaridor vídeo produit pel propi CNIO:




El CNIO, amb un pressupost similar al del RCD Espanyol, pressupost que, evidentment, ha vist retallat els últims temps, segueix donant resultats potents malgrat tot. Esperem que algun dia els polítics d'aquest país se n'adonin de la importància de la investigació com ho fan d'altres. Ho dubto molt, però.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada